V Globusu se délka pracovní doby zbytečně nepřekračuje

14. 1. 2021
Sdílet na facebooku
Pekařství

K pečení se dostala náhodou, teď už by ale svou práci za nic nevyměnila. „Mám zkušenosti s různými typy pekáren, ale jen v Globusu s námi jednají opravdu fér,“ říká Soňa Trnková.

sona trnkova.jpg

Proč se stala pekařkou a jak férové jednání vypadá v praxi?

Těsto pod jejíma rukama rychle nabývá tvarů a ruce zkušeně pokládají na plech jeden rohlík za druhým. Málokdo je umí uválet tak precizně jako Soňa. V prostředí pekárny se pohybuje přirozeně a z nových úkolů nemá žádný strach. Přitom se původně měla věnovat úplně jinému povolání. 

 

Ze zahradnice pekařkou

K práci v pekárně ji přivedl kamarád, když se dozvěděl, že Soňa nakonec nedostane přislíbenou pozici zahradnice. Brzy ale zjistila, že ji pečení baví. „V něčem je to podobné, obojí děláte rukama. U pečení ale vidíte výsledky své práce hned.“ Než získala pozici v Globusu, pracovala ještě ve třech dalších pekárnách, a do čakovického Globusu tak před sedmi lety přišla s bohatými zkušenostmi. 

„Jinde to bylo náročné v tom, že se nedodržovala pracovní doba. Muselo se dělat, dokud nebylo hotovo, a dřív nás domů nepustili. To se v Globusu neděje. Občas zůstaneme déle, protože je třeba uklidit, ale délka pracovní doby se tu zbytečně nepřekračuje,“ srovnává Soňa práci v Globusu s provozem jiných pekáren. Po zkušenosti s pečením v malé pekárně, kde se dělá ručně opravdu všechno, oceňuje také zdejší technologie.

 

Moderní stroje zjednodušují práci tam, kde je to potřeba

„Navíc tu máme pece, které jsou ekologické. Šetří energii a mají v sobě zabudované filtry, díky kterým nevypouštějí do ovzduší škodlivé látky, ale čistou páru. K tomu mají také menší spotřebu plynu, takže ušetříme jak přírodu, tak peníze,“ vysvětluje Soňa, zatímco prochází kolem dalšího přístroje, který pomáhá udržovat těsto vláčné a pružné. 

Technologie šetří pekařům práci, a tak se Sonin tým může soustředit i na zpětnou vazbu zákazníků. „Každý den pozorujeme, jak lidé pečivo kupují a jestli ho mají rádi. Sledujeme, kolik lidí ten den přijde, a když začne chodit méně lidí, hned vymýšlíme, jak naše pečivo zlepšit,“ popisuje.

 

O své zkušenosti se ráda podělím s novými kolegy

Díky svým zkušenostem už si Soňa také vyzkoušela, jaké to je být patronkou. Tedy tím, kdo zaučuje nové zaměstnance. Líbí se jí takový systém? „Určitě. Jinde jsem nezažila, že by nováčkům přidělili zkušenějšího kolegu, který by se o ně postaral a ukázal jim, jak má výroba vypadat. Člověk se díky tomu může rychle začlenit mezi ostatní.“ 

Podle Soni by měl práci pekaře v čakovickém hypermarketu vyzkoušet každý. „Je to povolání, při kterém máte pohyb a kde vám to rychle utíká. Zákazníci ocení vaši práci na místě, jste mezi milými lidmi a pořád se tu něco děje,“ uzavírá Soňa a nasazuje si zpět svou bílou zástěru, bez které se v práci neobejde.

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Rychlé jednání, vstřícnost, možnost neustále se rozvíjet. Právě to jsou věci, kterých si pokladní Petra Kotassková cení na Globusu nejvíc.

Číst dále 1 minut čtení
Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Od grilu do kanceláře. Tak by se dala popsat cesta Aleny Martinovské, která dnes šéfuje karlovarské restauraci.

Číst dále 2 minut čtení
V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

Marcela Levinská pracuje v čakovickém řeznictví Globus už od roku 2013. Za ty roky si vyzkoušela téměř všechnu řeznickou „dřinu“. Podle jejích slov...

Číst dále 1 minut čtení