V Globusu jsem si začal vaření opět užívat
Šestá hodina ráno, káva na probuzení a prostudování jídelníčku. Přesně tak začíná směna Jiřího Dvořáka, kuchaře z restaurace na Černém Mostě.
Jakmile si připraví ingredience, hned se pustí do vaření. Už v deset hodin totiž přichází první hosté.
Proč ho právě tady začalo řemeslo opět bavit?
Potetovaný sympaťák pracuje jako kuchař už víc než pětadvacet let. V sedmnácti se vyučil a od té doby je pořád v oboru. Poslední tři roky tráví právě v restauraci Globus. Nejdříve začínal na minutkovém baru, kde přímo před lidmi připravoval jídlo, a pak ho hostům i vydával. Na chvíli dokonce zabrousil také do řeznictví Globusu, kde se naučil připravovat ty nejlepší steaky. Dnes pracuje v klasické velké kuchyni, odkud se jídlo nosí na výdejní a bufetové pulty. „Ať už jsem pracoval v jakékoliv části restaurace, vždycky se mi v Globusu dělalo dobře,“ říká.
Kromě řady zaměstnaneckých benefitů – od příspěvku na penzijní pojištění přes stravenky až po volné vstupy do zoo, kam rád zajde s dětmi – oceňuje hlavně místní kolektiv. „Když s někým trávíte dvanáct hodin denně, musíte vyjít. Tady se sešli skvělí lidé, občas spolu zajdeme i na pivo. A když mám špatný den, ostatní mě podrží,“ popisuje Jiří.
Rutina tady rozhodně nehrozí
„V Globusu jsem si začal vaření opět užívat. Práce je rozmanitá, dokonce se čas od času můžu vrátit na minutkový bar. Mám rád kontakt s lidmi a tam hned vidím, jak hostům chutnalo,“ říká. Najdou i takoví štamgasti, kterým připravuje jídlo na míru. Pro někoho ostřejší, pro jiného propečenější. „Vždycky na sebe s hostem mrkneme a já hned poznám, jak mám jídlo připravit,“ vypraví.
Říká se, že by člověk neměl svou práci tahat domů. V případě Jiřího to ale neplatí, vaření je zároveň také jeho koníčkem. V kuchyni se otáčí rád a pořád. V Globusu připravuje jídlo pro tisíce lidí, doma pro své nejbližší. A zatímco v restauraci se řídí jídelníčkem, svým synům a dceři připravuje dobroty na přání.
Kde všude se v Globusu vaří a podává jídlo?
Velká kuchyně
Klasická kuchyně v zadní části restaurace, kde vaříme pokrmy pro výdejní i bufetové pulty. Tady vznikají taky dobroty pro sekci Snadné vaření.
Minutkový bar
Na minutkovém baru připravujeme jídlo přímo před zraky našich zákazníků. Dáte si tu prémiové pokrmy, třeba steaky.
Gril
Zde hostům nabízíme menší pochutiny a čerstvé jídlo přímo z grilu.
Café Globus
V naší kavárně podáváme zákusky, chlebíčky, kávu a další dobroty.
Podobné články
Globus je pro mě korektní zaměstnavatel
Daniel Vorlíček je s Globusem od úplných začátků. Zažil dokonce, jak Globus koncem 90. let přebíral hypermarkety Pronto.
Po práci trénuju basketbalové talenty
Skladník olomouckého hypermarketu Karel Theuer nejdřív závodně plaval, pak se pustil do basketbalu a teď své zkušenosti předává dál a trénuje kluky do...
Technologie nám pomáhají, ruční práci ale nenahradí
Lubomír Hamřík strávil v kuchyni už desítky tisíc hodin. Teď už skoro pět let vede místní výrobu a pracuje jako šéfkuchař. Prozradil nám, jakou roli v...