V Globusu jsem se naučil dělat práci, na kterou můžu být hrdý

14. 1. 2021
Sdílet na facebooku
Hypermarket

Před šesti lety byl jen brigádník a s těstem se sotva znal, dnes dělá vedoucího výroby. „Když se člověk snaží, zaučí se velmi rychle,“ říká David Vávra.

david vavra 1.jpg

Jak vypadá jeho den a proč se nebojí mít velkou odpovědnost?

Je pondělí ráno a David už je pár hodin v práci, kde vystřídal kolegy z noční směny. Pekárna voní čerstvými rohlíky a houskami, na pojízdných stojanech už čekají další kynuté chleby, až na ně přijde řada v peci. David právě kontroluje, zda všechno probíhá podle plánu. 

Ještě před pár lety si ale tolik jistý nebyl a začínal v podstatě od píky. David studoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií v Praze a v průběhu studia se rozhodl, že vyzkouší práci pekaře. A tak se přihlásil na brigádu v Globusu v pražských Čakovicích, kde už po dokončení školy zůstal. 

Rok v Globusu pracoval jako pekař-mísič, který má za úkol připravovat těsto. Pak se před ním otevřela nová příležitost. Uvolnila se pozice vedoucího výroby. Protože měl štěstí a zrovna v té době nebyla velká konkurence, mladý pekař se rozhodl, že projde půlročním zácvikem, aby v mezičase nahradil chybějící sílu – a vedoucím výroby je nakonec dodnes.

„Mám na starosti docházku, zajišťuji objednávky a kontroluji kvalitu výrobků. Někdo by se mohl bát vzít odpovědnost za takovou práci, pro mě je to ale příležitost, jak můžu přispět ke kvalitě našich výrobků,“ říká. Mezi jeho oblíbené produkty patří místní královský bochník, který je podle jeho slov nejlepší s vrstvou másla a solí.

 

Právě kvalita ručně vyráběného pečiva a možnost tvořit výrobky, na kterých je vidět jeho osobní vklad, jsou tím, čeho si na zaměstnání v čakovické pekárně váží nejvíce. „Je skvělé, když člověk může dát do své práce něco ze sebe. Protože záleží jen na něm, jak bude pečivo nakonec vypadat a chutnat,“ popisuje David svůj vztah k pečení. 

Jeho práce je zároveň pestrá. „Každé těsto je jiné a vyžaduje jiný druh přípravy. Baví mě, že můžu být u celého procesu – od válení těsta přes pečení až po chvíli, kdy se hotové výrobky dostanou na pulty našeho hypermarketu a kavárny,“ pokračuje. „Díky tomu hned vidím, jak našim zákazníkům výrobky chutnají." 

Na práci v Globusu si váží také lidského přístupu. Nadřízení vždy jednají férově a v týmu je dennodenně dobrá nálada. „Společně dokážeme vyřešit všechny problémy a věci bereme s humorem. A to i v náročných situacích, třeba když přišla mimořádná opatření kvůli koronaviru. Když třeba někdo potřeboval zůstat doma, vždycky se nám podařilo prohodit si směny tak, aby to bylo spravedlivé a vzájemně jsme si pomohli.“ 

A i když už dnes rozhodně žádný začátečník není, stále se má co učit a na co se ptát. Právě skvělá komunikace je další věc, které si na Globusu cení. 

Všechno se říká, žádné informace nám nechybí, výplata chodí včas – a někdy dokonce i dřív,“ směje se a jde se zase věnovat tomu, co má nejraději: mouce, těstu a pečení.

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Rychlé jednání, vstřícnost, možnost neustále se rozvíjet. Právě to jsou věci, kterých si pokladní Petra Kotassková cení na Globusu nejvíc.

Číst dále 1 minut čtení
Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Od grilu do kanceláře. Tak by se dala popsat cesta Aleny Martinovské, která dnes šéfuje karlovarské restauraci.

Číst dále 2 minut čtení
V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

Marcela Levinská pracuje v čakovickém řeznictví Globus už od roku 2013. Za ty roky si vyzkoušela téměř všechnu řeznickou „dřinu“. Podle jejích slov...

Číst dále 1 minut čtení