Skutečné řeznické řemeslo se člověk naučí až v praxi

14. 1. 2021
Sdílet na facebooku
Řeznictví

„Při práci s ostrým nožem musíte být opatrný. Ale když člověk chce, naučí se ten správný grif, a pak už jde bourání raz dva,“ říká Radim Říha, řezník z Globusu na Černém Mostě.

radim riha.jpg

Radim nastoupil do Globusu na praxi už během střední školy. V řeznictví začínal před dvěma roky jako učeň, teď už tu pracuje pár měsíců jako zaměstnanec. Na bourárnu většinou přichází kolem šesté ranní. „Není to ale tak, že bychom vždy začínali a končili ve stejnou dobu. Přijdeme sice na určitou hodinu, ale pracujeme, dokud není hotovo. Někdy končím v jednu, jindy ve tři. Každý den je trochu jiný, a to se mi líbí,“ vypráví Radim, zatímco porcuje vepřové čtvrtky masa.

Než Radim začal pracovat v řeznictví, stihl si při škole ještě vyzkoušet praxi na jatkách. Sám ale říká, že to nebyla práce pro něj. Více ho totiž baví zpracování masa. A jaké byly jeho začátky na bourárně v Globusu? „Musel jsem máknout. Ve škole se totiž člověk naučí teorii, třeba jak kusy masa vypadají a jak se jmenují. Skutečné řeznické řemeslo ale zažijete až v praxi,“ vysvětluje. Zaškolení nakonec úspěšně zvládnul, a to i díky podpoře kolegů. 

 

„Uběhly jen dva měsíce, a už jsem uměl bourat celé prase, přední i zadní čtvrtě." 

Pochvaluje si Radim. „Naučil jsem se, jak maso čistit a jak ho připravit k prodeji. Už zkrátka vím, kam říznout.“ Zkušenější kolegové jsou tu pro něj dodnes. Když něco neví, nikdy se prý nebojí zeptat.

I když je Radim nejčastěji na bourárně, láká ho i práce na míchárně, kde se zpracovávají finální výrobky. Tady to chodí trochu jinak. „Člověk je víc odkázaný sám na sebe. Co si sám neudělá, to nemá. A když se pustí do práce se vší vervou – ne na úkor kvality – bude dříve hotov. 

Bourárna je oproti tomu hodně o kolektivu, tam je potřeba fungovat jako jeden tým,“ vysvětluje Radim. „Nikdo z řezníků ale nemá pevně stanovenou pozici. Každý pracuje na tom, k čemu se zrovna dostane, nebo na co má zrovna chuť. Vždy se domluvíme a rádi řekneme svůj názor.

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Rychlé jednání, vstřícnost, možnost neustále se rozvíjet. Právě to jsou věci, kterých si pokladní Petra Kotassková cení na Globusu nejvíc.

Číst dále 1 minut čtení
Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Od grilu do kanceláře. Tak by se dala popsat cesta Aleny Martinovské, která dnes šéfuje karlovarské restauraci.

Číst dále 2 minut čtení
V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

Marcela Levinská pracuje v čakovickém řeznictví Globus už od roku 2013. Za ty roky si vyzkoušela téměř všechnu řeznickou „dřinu“. Podle jejích slov...

Číst dále 1 minut čtení