Od grilu do kanceláře. Tak by se dala popsat cesta Aleny Martinovské, která dnes šéfuje karlovarské restauraci.
„Musela jsem se vypracovat a tvrdě makat. Díky podpoře kolegů jsem ale všechno zvládla,“ říká Alena Martinovská.
I když je Alena o takové čtyři hlavy menší než místní kuchaři, mezi obrovskými pánvemi ji rozhodně nepřehlédnete. Na place má vše pod palcem a pohotově vyřeší každý problém. „Máš tam dost soli?“ ptá se zrovna čahouna Davida, který u kovového pultu hněte masové koule.
„Do provozu už se tolik nedostanu, tak si to dnes užívám,“ směje se Alena. Dnes pracuje hlavně v kanceláři, kde řeší administrativu, hospodaření restaurace nebo nábor nových zaměstnanců. Před třinácti lety přitom začínala za místním grilem, kde připravovala drobné občerstvení. Po třech měsících dostala nabídku, aby dělala zástupkyni vedoucího restaurace, po roce a půl pozici sama obsadila. „Začátky byly složitější, musela jsem šéfovat lidem, kteří byli o dost starší než já. Nakonec jsem si ale získala jejich respekt,“ vysvětluje.
Hodně jí tehdy pomohlo vedení, které ji trpělivě zaučilo, aby si manažerskou pozici osvojila co nejdřív. Oporou je jí prý dodnes. „Povýšené jednání? To tu neexistuje. Od začátku mě nadřízení brali jako sobě rovnou, a já dnes stejně přistupuji k lidem, které mám pod sebou.“
Navíc jí dělá radost vést restauraci, která vaří z kvalitních surovin. „Maso máme od svých řezníků, pečivo a cukrářské výrobky zase od vlastních pekařů a cukrářů. Také dodavatele ostatních surovin vybíráme opravdu pečlivě.“ Není divu, že sem na jídlo jezdí lidé z celého okolí, jeden zákazník sem dokonce dojíždí od pondělí do pátku. „Jinam prý na obědy nechodí. Stálí hosté nám dělají radost,“ říká pyšně Alena.
Za těch deset let, co Alena šéfuje karlovarské restauraci – tedy 33 lidem, se jí prý podařilo vybudovat skvělý tým. „Kolegové jsou hlavním motorem ve dnech, kdy se tolik nedaří. Hlavně tady Luboš, ten nás vždycky rozesměje,“ říká a ukazuje na sympatického kolegu, který pracuje jako její zástupce. On na oplátku smeká hnědou bekovku s logem Poctivé výroby Globus. „Kvalitní je tu zkrátka nejen jídlo, ale také mezilidské vztahy,“ uzavírá Alena Martinovská.
Marcela Levinská pracuje v čakovickém řeznictví Globus už od roku 2013. Za ty roky si vyzkoušela téměř všechnu řeznickou „dřinu“. Podle jejích slov...
Víte, že součástí hypermarketů Globus je také oddělení zahrady a hobby? Vedení jeho týmu má v Olomouci na starost letitý zaměstnanec Tomáš Kačur. J...
Víte, že si v Globusu si zakládáme na spolupráci se středními odbornými školami a učilišti? Zjistěte, které to jsou a co se u nás můžete naučit!