21 let v Globusu a pořád mě to baví

30. 8. 2021
Sdílet na facebooku
Hypermarket

„Je to frčák, a to je super,“ říká energicky Václav Samojedny z brněnského hypermarketu, který pracuje jako vedoucí oddělení suchých potravin.

vaclav samojedny.png

Nejprve jste pracoval v brněnském Baumarktu, tedy v zahradním oddělení, kde jste se později stal vedoucím. Po odchodu do Prahy a po práci v oblasti provozu na tehdejší centrále jste se pak opět vrátil do hypermarketu v Brně. Kolik let už tedy pracujete v Globusu?

V Globusu pracuji celkem 21 let. Začínal jsem v Baumarktu jako řadový prodavač, poté jsem se zde stal vedoucím směny, a nakonec celého zahradního oddělení. Během mého působení v Praze pak v Globusu proběhla restrukturalizace pracovních pozic a shodou okolností se díky tomu objevila práce i v Brně, kam jsem přešel. Nejprve jsem zde působil jako vedoucí elektra a klenotů, následně k tomu přibyla oddělení sportu, hraček a papíru. A poté jsem se stal vedoucím oddělení suchých potravin a skladu, kde jsem dodnes. 

 

Prošel jste si různými druhy práce. Co vás na současné pozici baví nejvíce?

Baví mě rychlé tempo, které tato pozice vyžaduje a také pružnost, s jakou musíme reagovat na zákazníky. Každý den sledujeme, zda zákazníci na regálech najdou všechno, co potřebují, protože když něco chybí, okamžitě si toho všimnou. Po těch letech už k tomu mám silný vztah, vím, jak to v Globusu funguje a v práci, kterou teď dělám, cítím zadostiučinění zejména proto, že jsou rychle vidět její výsledky. 

 

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Když přijdu ráno do práce, obvykle začínám tím, že si projdu čísla z předchozího dne a podívám se, jak si na tom jako firma stojíme, abych získal přehled. Následuje schůzka s týmem, kde si povíme, co se bude ten den dít, na to navazuje schůzka s paní ředitelkou. A pak už je to různé. Někdy se věnuji schůzkám s dodavateli, jindy se věnuji vyhodnocením naší činnosti nebo pracovním pohovorům. Každý den je trochu jiný. 

 

Můžete jako vedoucí oddělení dostatečně prosazovat svoje nápady? 

Ano. V Globusu se můžu realizovat. Příkladem může být volnost ve volbě sortimentu, například piva. I když má každý hypermarket nabídku, kterou najdete v každém Globusu, můžeme zdejší nabídku rozšiřovat také o produkty z našich oblíbených regionálních pivovarů. V tuto chvíli jich máme jedenáct a je to ukázka toho, že můžeme přicházet s vlastní iniciativou. 

 

Jak přistupujete ke svým podřízeným? Je Globus obecně místem, kde se dají navázat hezké a kvalitní vztahy? 

Jako šéf si k sobě snažím vybírat takové lidi, u kterých vím, že to bude fungovat. Neřekl bych o sobě, že bych byl hodný nebo zlý, někdy musím o některé věci požádat své podřízené razantněji. Ale protože tu funguje zpětná vazba a jsme k sobě zároveň upřímní, věřím, že kdyby někomu něco vadilo, tak si to dokáže říct. Obecně tu máme kvalitní vztahy a Globus na nich staví. 

 

A kdybyste měl říct, proč byste nešel do jiné firmy? 

Když ke mně chodí lidé na pohovory a vyprávějí mi o tom, jak to chodí jinde, uvědomuji si, že práce v Globusu je především o lidech. Líbí se mi, že tu zaměstnanci opravdu mají možnost vyjádřit se k mnoha věcem, že se na nich dokážou domluvit a nefungují jako stroje. To je podle mě skvělé.

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Ráda udělám něco navíc, Globus mi to pak vrátí

Rychlé jednání, vstřícnost, možnost neustále se rozvíjet. Právě to jsou věci, kterých si pokladní Petra Kotassková cení na Globusu nejvíc.

Číst dále 1 minut čtení
Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Povýšené jednání se v Globusu nenosí

Od grilu do kanceláře. Tak by se dala popsat cesta Aleny Martinovské, která dnes šéfuje karlovarské restauraci.

Číst dále 2 minut čtení
V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

V Globusu se na všem domluvíme a vždycky je tady co dělat

Marcela Levinská pracuje v čakovickém řeznictví Globus už od roku 2013. Za ty roky si vyzkoušela téměř všechnu řeznickou „dřinu“. Podle jejích slov...

Číst dále 1 minut čtení