Řezník by neměl zastávat postoj „mouchy, snězte si mě“

8. 9. 2021
Sdílet na facebooku
Řeznictví

Pavel Brzek dělá řezníka v Globusu na Černém Mostě už sedmnáct let. Do Globusu nastoupil ještě jako brigádník a už u nás zůstal.

Jak své řemeslo vnímá stálice černomosteckého hypermarketu?

Podle Pavla by se měl správný řezník umět ke své práci postavit a nebát se masa. „Řezník by neměl zastávat postoj ‚mouchy, snězte si mě'. Člověk musí chtít. Když k nám nastoupí mladý učeň, stráví u nás při škole tři roky, projde si celým provozem a vyzkouší si všechno možné. Pak se rozhodne, jestli nakonec půjde na přípravnu, nebo jestli se hodí na bourárnu. A někdy člověku sedne obojí,“ popisuje.

Zatímco nám Pavel ukazuje míchárnu, ptáme se, co ho na jeho řemesle nejvíc baví. „Být pořád u jídla,“ odpovídá s úsměvem. A která věc je na řezničině nejtěžší? „To vstávání,“ směje se. Budíček mu každý den zvoní kolem čtvrté ranní. Do práce mu to ale naštěstí trvá jen čtvrt hodiny. Časné vstávání má však své výhody. „Dříve jsem byl noční pták a nechodil jsem spát dřív jak o půlnoci. Celých dvanáct let jsem chodil do práce na desátou, ale také jsem tu pak byl až do večera. Když jde člověk do práce brzy, dřív skončí, a má pak víc času pro sebe,“ vypráví.

 Brzo ráno se toho navíc v řeznictví děje nejvíc. Přijíždí maso a začíná se bourat. I s bouráním má Pavel bohaté zkušenosti, nyní se ale nejčastěji pohybuje na přípravně – to znamená, že má na starosti přípravu masa do prodeje a pult. Na tomto místě krájí výrobky, vznikají tu mimo jiné klobásy a párky. „Přípravna je má srdcovka, nejlepší místo. Často teď ale bývám i na míchárně, tam je člověk pánem svého času. Když ráno přijdu do práce, sepíšu, jaké výrobky se mají připravit. Zamíchám, pošlu to dál na přípravnu a je hotovo.“

 

Řeznictví v Globusu je Pavlova úplně první a zároveň i jediná práce, kterou vyzkoušel. 

„Jsem tady stálice,“ prohlašuje. Služebně patří mezi nejstarší zaměstnance hypermarketu na Černém Mostě. K řemeslu ho přivedl strýc, který kdysi také pracoval jako řezník. Pavel původně studoval střední školu zeměměřickou, když se ale v šestnácti letech dostal na brigádu do řeznictví, věděl, že sem prostě patří. Přestoupil na jinou školu, vyučil se řezníkem, zakotvil v Globusu a strávil tu už sedmnáct let. 

„Mám rád práci, kde se pořád něco děje – jako tady v Globusu. Pořád se to tu točí. Také se mi líbí, že se co nejvíce snažíme využít čerstvé maso v našich výrobcích,“ vypráví. Mimo to oceňuje i pravidelný příjem a že ho zaměstnavatel podrží, kdyby náhodou onemocněl.

 A holduje Pavel řezničině i v soukromí? „Dělám nanejvýš škvarkovou pomazánku. Já jsem byl stvořený tady v Globusu, ten ze mě udělal opravdového řezníka. A proto se tu taky nejvíc realizuji.“

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Globus je pro mě korektní zaměstnavatel

Globus je pro mě korektní zaměstnavatel

Daniel Vorlíček je s Globusem od úplných začátků. Zažil dokonce, jak Globus koncem 90. let přebíral hypermarkety Pronto.

Číst dále3 minut čtení
Po práci trénuju basketbalové talenty

Po práci trénuju basketbalové talenty

Skladník olomouckého hypermarketu Karel Theuer nejdřív závodně plaval, pak se pustil do basketbalu a teď své zkušenosti předává dál a trénuje kluky do...

Číst dále1 minut čtení
Technologie nám pomáhají, ruční práci ale nenahradí

Technologie nám pomáhají, ruční práci ale nenahradí

Lubomír Hamřík strávil v kuchyni už desítky tisíc hodin. Teď už skoro pět let vede místní výrobu a pracuje jako šéfkuchař. Prozradil nám, jakou roli v...

Číst dále2 minut čtení